Najdroższa restauracja świata znajduje się na Ibizie, a jej właścicielem jest nagrodzony dwoma gwiazdkami Michelin szef kuchni Paco Roncero. Jest to, według jego twórcy, „pierwszy spektakl gastronomiczny” na naszej planecie. Doświadczenie, które rozbudzi wszystkie pięć zmysłów. I kosztuje 1650 euro za osobę. Dużo więcej niż kosztuje stołowanie się w innych najdroższych restauracjach na świecie.

1. Sublimotion (Ibiza, Hiszpania)

Najdroższa restauracja na świecie znajduje się w Hiszpanii: El Sublimotion, prowadzona przez szefa kuchni Paco Roncero. Restauracja ta znajduje się w hotelu Hard Rock w Playa d’en Bossa na Ibizie. Celem tej restauracji jest połączenie samego jedzenia z gastronomicznym „performance”. Oferowane tam menu doświadczalne to 13-daniowe menu. Dedykowany artykuł o tej restauracji: https://www.barisci.pl/luksusowy-performance-na-talerzu-witamy-w-sublimotion-najdrozszej-restauracji-swiata

2. Ultraviolet, DE Paul Pairet (Shanghai, Chiny)

Drugie miejsce w rankingu najdroższych restauracji świata zajmuje Ultraviolet, eksperymentalna restauracja szefa kuchni Paula Paireta (również 2 gwiazdki Michelin) w Szanghaju. Kosztuje 1 489 euro za menu składające się z 20-25 dań dla dwóch osób. Podobnie jak w Sublimotion, doświadczenie wykracza poza zwykły posiłek, ale towarzyszą mu dźwięki i projekcje wizualne.

3. Masa przez Masa Takayama (Nowy Jork, USA)

Nie dość, że jest wśród pięciu najdroższych restauracji świata, to minimalistyczne marzenie Masa Takayamy w Nowym Jorku otrzymało w 2009 roku trzy gwiazdki Michelin. Nie na darmo Takayama jest jednym z najbardziej cenionych szefów kuchni sushi na świecie i oferuje tylko dania najwyższej jakości. Cena? 1 017 euro dla dwóch osób, za menu składające się z 20-25 potraw.

4. Kitcho Arashiyama Honten (Kioto, Japonia)

Prowadzona przez szefa kuchni Kunio Tokuaka (3 gwiazdki Michelin), każde serwowane tu danie (przygotowane z lokalnych i sezonowych składników) jest dziełem sztuki. Dodatkowo uczcie towarzyszą widoki restauracji na pobliską rzekę i otaczające ją pochyłe wzgórza.

5. Joël Robuchon (Las Vegas, Nevada)

Ta tytułowa, wyróżniona 3 gwiazdkami Michelin restauracja słynnego francuskiego szefa kuchni Joëla Robuchona znana jest z kawioru Osetra (z delikatnym kremem z kalafiora i żelée z zielonych szparagów). Kosztuje 760 euro za dwie osoby, z 18-daniowym menu.

6. Guy savoy (Paryż, Francja)

Restauracja z 3 gwiazdkami Michelin prowadzona przez samego Guy Savoya. 11-daniowe menu degustacyjne zawiera jedno z jego popisowych dań, zupę z karczochów z czarną truflą. Menu kosztuje 735 euro za 2 osoby.